20170715

Прапорцева сигналізація




Прапорцева сигналізація — спосіб комунікації, що застосовується у військово-морському флоті та в сухопутних військах; полягає в передаванні команд (сигналів) за допомогою вивішування спеціальних прапорців (тільки на флоті) чи сигналістами (на флоті і в армії).

За допомогою сигнальних прапорів кораблі (берегові пости) здійснюють зв'язок у світлий час доби.

Зведення (звід) сигналів для мореплавців стали видаватися з початку XIX століття.

На сучасному флоті
Сигнальні прапори, підняті в тій чи іншій комбінації, складають прапорний сигнал, який може включати одне або кілька прапорових сигнальних поєднань.

Поєднання можуть бути однопрапоровими, двохпрапоровими, трьохпрапоровими.

Для зручності та скорочення часу обміну сигнальними прапорами використовують поєднання (зведення) сигналів, що дають можливість частково або повністю текст повідомлення замінювати окремими сигналами, що мають такий же текстової сенс.

У Військово-Морському Флоті застосовуються зведення військово-морських сигналів та Шлюпочна сигнальна книга, що мають комплекти сигнальних прапорів. Комплекти прапорів зведень військово-морських сигналів складаються з 59 прапорів (32 буквенних, 10 цифрових, 4 додаткових та 13 спеціальних). Шлюпкові сигнальні книги — з 54.

За своєю формою прапори поділяються на прямокутні, прямокутні з косицами, трикутні і вимпельні. В комплекті прапорів зведень військово-морських сигналів прямокутних прапорів 38, прямокутних з косицями 4, трикутних 15 і вимпельних 2.

Прапори виготовляють з штапельної або вовняної тканини, іменованої флагтухом, на яку наносять їх забарвлення особливо стійкими фарбами. Для кольори прапорів використовують п'ять кольорів: червоний, жовтий, синій, чорний і білий. Для приєднання прапорів до фалів, а також для кріплення прапорів між собою у кожного з них в передній шкаторині є лінь з клевантами. Верхній кінець ліня короткий, нижній довгий.

Сигнальні прапори виготовляють п'яти комплектів.

Задание. Выполнить предложенные задания.





Джерело: Вікіпедіяtavika.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар